Opleiding Ritueelbegeleider, ceremoniespreker, storytellen, Ritual Coach, Ritueelontwerper

Spreken tijdens ceremonies

Hoe mooi is dat? Werken in een omgeving waar zingeving nog écht betekenis heeft.  Rituelen begeleiden en via storytelling aangrijpende momenten een plaats geven.

 

Meer en meer mensen zoeken iemand die hen kan begeleiden in een diepgaande en persoonlijke viering of ceremonie.

Is zinvol werken met mensen en verhalen vertellen uw ding?

Dan is de opleiding ceremoniespreker echt iets voor u!

 

Eén kans om het verhaal te vertellen

Welke vaardigheden hebt ge nodig om te spreken bij huwelijken en uitvaarten? Hoeveel van die skills hebt ge nu al? Wat kunt ge nog bijleren?

Hoe zou het voelen om moeiteloos verhalen te vertellen? Met zoveel technieken in uw broekzak dat ge echt élke opdracht aankunt?

 

We leiden u graag op tot zelfzeker ceremoniespreker. Bouwend op meer dan 20 jaar ervaring en meer dan 2500 ceremonies en uitvaarten weten we precies wat ge nodig hebt om succesvol te zijn in deze sector.

 

Het breed opgeleide team ontwierp een praktische modulaire opleiding. Gebaseerd op een wetenschappelijke onderbouw nemen we u stap per stap mee op uw eigen ritme. Van creatief denken en werken met emoties over symboliek en taal tot schrijven en spreken voor publiek.
The whole shebang!

 

Aan het eind wordt ge de trotse bezitter van een beroepsattest.


Ge krijgt van ons alles wat ge nodig hebt om op uw ritme het vak in de vingers te krijgen: een superinteressant online programma met persoonlijke begeleiding met daarnaast de offline praktijkdagen met kundige en gepassioneerde trainers.

 De allesomvattende opleiding tot ceremoniespreker. 

 Wij gaan 6 maanden lang samen met jou op pad 

In februari starten we met een nieuwe groep.

Download hier de lesdata.

Klaar voor het schrijven van jouw verhaal? 

 • 10 online ateliers die je volgt op eigen tempo met meer dan 15 videotrainingen met uitleg en praktische cases.
 • 12 praktijkdagen in groep waarvan
  • 1 dag presenteren van de eindwerken
  • 1 avond uitreiken van je certificaat van afstuderen


De praktijkdagen organiseren we in 1 praktijkweekend per maand zodat het combineerbaar is met werk en gezin.

 • Mogelijkheid tot gratis stage bij een uitvaart of huwelijk van Rebel Ceremonies
 • Inspirerende opdrachten die je voorbereiden op je eigen presentatie tijdens de Story Night.
 • Prachtig en praktisch werkboek ceremoniespreker, old school gedrukt maar ook ingesproken als audioboek.

 • Toegang tot de Ritual Coach Academy inspiratiedatabank met podcasts over het vak, boekenlijsten (meer dan 100 titels!), inspiratie, TED Talks,…
 • Lidmaatschap bij de vakgroep Storytellers Society om te verbinden met gelijkgestemden.

All-in Ritueelbegeleider


Vakspecialisatie voor ceremoniesprekers

die rituelen belangrijk vinden

Wilt gij verdiepend werken met rituelen en symbolen? Wilt gij u specialiseren in ritueel-technisch denken? Een krak worden in symbolen? Mensen echt raken dankzij de kracht van verandering?

 

Dan is deze specialisatie Ritueelbegeleider iets voor u.

 

 • Alles van de opleiding ceremoniespreker
 • 5 extra online ateliers op eigen tempo te volgen over rituelen en zingeving
 • 6 extra praktijkdagen met je collega’s ritueelbegeleider
 • Presenteer een ritueel in uw klasgroep
 • Handige templates voor rituelen en ceremonies
 • Een portfolio met de mooiste rituelen van Rebel Ceremonies als inspiratie en om zelf te gebruiken in uw eigen praktijk

Katrien Smeyers

Leading lady van de Ritual Coach Academy

en Rebel Storyteller

Na jaren spreken, onderzoeken, sleutelen en verbeteren staat onze opleiding op een zeer hoog niveau. Klinkt misschien wat stoeferig, maar we weten waar we over spreken.

 

Experten in ceremonies

 Met meer dan 20 jaar ervaring en meer dan 2500 ceremonies en uitvaarten kan ik u alle kapstokken aanreiken om succesvol te zijn in deze sector. Natuurlijk doe ik dit niet alleen. Mijn dreamteam brengt een inspirerende rijkdom aan kennis en ervaring in symboliek, kunst, taal, vertellen, schrijven, coaching en rituelen. De gepassioneerde trainers van de Ritual Coach Academy zijn expert in hun vakgebied en verzamelen 80 jaar ervaring.

 

Elke mens is het waard om verteld te worden

Ik begon zelf als ceremoniespreker omdat ik vond dat elke mens het waard is om verteld te worden. Een levensverhaal dat de essentie van die persoon naar voren brengt. Met een helderheid die achteraf bijna vanzelfsprekend lijkt.

 

Maar toen ik begon, moest ik alles nog uitvinden. Ge weet hoe dat gaat. Ge probeert iets nieuws en soms is dat prachtig en soms iets minder. Leren, dat gaat meestal met vallen en opstaan.

 


Alle vragen beantwoord

Intussen ben ik 2500 ceremonies verder en weet ik heel goed wat goed werkt en wat niet. En dat wil ik delen. Ik pak uw hand vast en neem u mee en toon u alles wat ge moet weten. Want ik heb daar ook gestaan en ik weet hoe dat het voelt. Ge wilt iets, maar ge twijfelt nog een beetje. Als ge nu een vriendin had waar ge alles aan kon vragen…

 

Die vriendin wil ik zijn voor u. Iemand die u alles toont zonder dat ge zelf fouten moet maken of tegen muren moet lopen. Maar pas op! Het is geen vrijblijvend gebabbel. We bouwen op een unieke wetenschappelijke basis.

 

Een bewezen methode

Ik geef u al mijn kennis door in een prachtig handboek dat ge kunt volgen. Ik geef u mijn inspiratielijsten die ik tijdens 20 jaar spreken verzamelde. Ik geef u uitdagende opdrachten die u voorbereiden op uw eigen ceremonies. Op de praktijkdagen leert ge gestructureerd bij en wordt ge gemotiveerd door de anderen die ook het traject afleggen. Ge wordt lid van de Storytellers Society…

 

Teveel om op te noemen eigenlijk.

 WHAT'S IN IT FOR YOU?

Onze vakopleidingen zijn gebaseerd op 

 • zijn gebaseerd op het natuurlijke proces van een ceremonie beginnen bij het gesprek en eindigend met je presentatie
 • de ervaring van Katrien die na 20 jaar meer dan 2500 ceremonies en uitvaarten heeft ontworpen 
 • de kennis van een dreamteam dat religiewetenschappen, beeldende kunst, germaanse talen, hr-management,  woord & drama, ritueelbegeleiding, theater & regie , creatief schrijven, coachopleidingen en biochemie in de kundige vingers heeft.  
 • gepassioneerde trainers die expert zijn in hun vakgebied en samen goed voor 80 jaar ervaring

ATELIER HET CREATIEVE BREIN
TRAINING 1 - DE VIER RICHTINGEN


Kijk naar de wereld om je heen op een holistische manier en pas deze manier van kijken toe op elke tekst die je schrijft en elke ceremonie die je maakt.  Ontdek je hoe jij je eigen visie opzij kan zetten zodat je werkt vanuit de wensen van de klant maar toch verbind met je eigen missie.   Weet wat kan met deze training dankzij de beroepsoriëntatie.  Doe de SKILLSCAN en ontdek je talenten. 

ATELIER HET CREATIEVE BREIN
TRAINING 2 - HET CREATIEVE BREIN

☟☟

Weet dat creativiteit niet in het cognitieve gedeelte maar wel in het emotionele gedeelte van ons brein ligt.  Via deze poort stromen ideeën en teksten waardoor jij werkt vanuit ontspanning en overvloed.  Krijg de Ritual Coach Methode onder de knie zodat jij een sleutel in je handen hebt naar moderne rituelen. Lees hier meer over de Ritual Coach Methode. 

ATELIER DE TAAL VAN EMOTIES
TRAINING 3 - HET GESPREK

Neem een actieve luisterhouding aan en stel de juiste vragen.  Krijg oog voor familiestructuren en hun sociale kringen.  Pik intuïtief op wat onuitgesproken is en voel of weet wanneer je hier wel of niet mee aan de slag kan.  Je leert een actieve coach houding aan waarmee jij een ceremonie en familie zelfzeker en betrokken begeleidt.

ATELIER DE TAAL VAN EMOTIES
TRAINING 4 - EMOTIES

☟☟☟

Neem een diepe duik in emoties en gevoelens.  Begrijp dat mensen in verandering op verschillende manieren kunnen reageren. 
Schep duidelijkheid over jouw bijdrage aan hun moment. 


Na deze dag krijg je de 1e opdracht die jou helpt bij de voorbereiding van jouw presentatie tijdens de Story Nights

ATELIER DE TAAL VAN SYMBOLIEK
TRAINING 5 - SYMBOOLTAAL

Symbolen en rituelen zijn nauwelijks weg te denken zijn uit een ceremonie, dat weet jij na deze dag.  Je weet ook hoe je deze verfijnd en toch betekenisvol inzet.  Krijg voelsprieten voor de symboliek die zich aandient tijdens het spreken met jouw opdrachtgever en het ontwerpen van een ceremonie.   
Ontdek als vanzelf belangrijke symboliek en pas deze thematisch toe in een tekst of ceremonie. 

ATELIER DE TAAL VAN SYMBOLIEK
TRAINING 6 - BEELDTAAL

☟☟☟

 Leer de taal van beelden spreken.  Word je bewust van beelddenkers en opdrachtgevers die zich niet taalkundig uitdrukken. 
Druk het thema of een boodschap uit vanuit verbeelding en creatie met persoonlijke vormgeving.  Werk met je eigen persoonlijke symboliek in de opdrachten. 

Je vindt hier ook de 2e voorbereiding op de presentatie van jouw tekst. 

ATELIER DE KRACHT VAN HET WOORD
TRAINING 7 - HET JUISTE WOORD

☟☟☟

Zeven verschillende manier om te schrijven, dat heb je op zak na het juiste woord.  Zo ook jouw eigen schrijfchecklist, de techniek 'killing your darlings'.  Als voorbereiding op deze dag maak jij het museum van jezelf en krijg je van de trainer literatuurtips en schrijfsels die helemaal afgestemd zijn op wie jij bent. 

ATELIER SPREKEN VOOR PUBLIEK
TRAINING 8 - LEER PRESENTEREN

☟☟☟

Nu spreek je voor publiek vanuit een onzichtbare innerlijke kracht vorm en met een feilloos instinct.  Met je natuurlijke element, dat is de vertelstijl die jij van nature hebt, zodat jij als vanzelf het verhaal vertelt, zonder zenuwen en alle situaties onder controle hebt achter de microfoon.  

In het online pakket van deze dag vind je wat meer technische kennis over ademhalen, microtechnieken, geluid enz. 

☟☟☟

Black-outs en writer's blocks of niet weten wat je moet zeggen,verdwijnt na deze dag uit je leven. Een familie die moeite heeft met vertellen en weinig info geeft? Nu weet jij hoe ermee om te gaan.  Flow schrijven is niet de enige techniek.  We gaan ook flow spreken, associeëren en symbolisch schrijven met het Ritueel Schrijfkompas. 

Na deze dag krijg je de 3e voorbereiding op het eindwerk. 

ATELIER DE KRACHT VAN HET WOORD
TRAINING 9 - FLOW 

ATELIER SPREKEN VOOR PUBLIEK
TRAINING 10 - DE DAG VAN DE CEREMONIE

De laatste praktijkdag draait helemaal rond de ceremonie.  Wat is de structuur van een ceremonie?  Hoe geef je dit vorm?  Hoe bespreek je dat met de families en andere betrokkenen?  Wat is een draaiboek?  Tijdens deze dag brengen we alle voorbije 9 dagen samen in 1 pakket zodat jij volledig voorbereid in het werkveld stapt. 


We bespreken hier ook de voorbereiding op je eindwerk en hoe je dit aanpakt. 

☟☟

Presenteren van je eindwerk. 
Tijdens een Story Night komen we samen op een bijzondere locatie waar we luisteren naar elkaars presentatie met een lekker hapje en drankje. 

Loop je graag een dagje mee met een van onze trainers? Dan volg je het hele traject van gesprek tot uitvoering  tijdens een stage bij Rebel Ceremonies waar een team van experten met plezier hun kennis doorgeeft. 

ATELIER STORIES & RITUALS
DAG 11 - PRESENTATIE EINDWERKEN

ATELIER STORIES & RITUALS
 DAG 12 - RECEPTIE EN UITREIKING ATTEST

☟☟☟

Dit is puur genieten.  Wij verwennen jou met een uitgebreide receptie in een prachtig kader. 
Jij kan je medestudenten terugzien en bijpraten. Er is de uitreikingsceremonie waar jij je deelnamebewijs en het beroepsattest overhandigd krijgt.

Zo ben je zeker dat het traject dat jij gevolgd hebt de beroepsvaardigheden volgt die zijn opgesteld door de beroepsvereniging LBVR.  

Een ceremoniespreker van de Ritual Coach Academy

 • heeft een duidelijk beeld van het vak en de beroepsmogelijkheden
 • begrijpt  de impact van ons vak als ceremoniespreker
 • geeft zonder problemen een ceremonie vorm van a tot z, inhoudelijk en visueel
 • spreekt vlot de taal van families met woord, beeld en symbool
 • ontwikkelt de eigen talenten en is zich bewust van de uitdagingen
 • gaat naar huis met een koffer vol methodes en technieken
 • kan moeiteloos creëren en schrijven
 • springt elke ochtend zingend uit bed
 • weet zich te specialiseren in bepaalde aspecten van ons vak
 • ontwikkelt zich als mens, als ceremoniespreker en als ondernemer